Seminarium "Praktyki jedzeniowe: codzienność, intymność, domowość"

Sekcja Socjologii Życia Rodzinnego i Intymności PTS oraz Sekcja Antropologii Społecznej PTS zapraszają na seminarium pt.

"Praktyki jedzeniowe: codzienność, intymność, domowość"



2 czerwca o godz. 17.00 online 
link do spotkania: https://us04web.zoom.us/j/77412031361?pwd=HT0sXrG5BwaqYoOU6qhUSqtrVFDlos.1#success 
Prelegentka: 
Dr Ewa Kopczyńska (Instytut Socjologii Uniwersytetu Jagiellońskiego).
Dyskutantki:
Dr Renata E. Hryciuk (Instytut Etnologii i Antropologii Kulturowej Uniwersytetu Warszawskiego)
Dr hab. Mariola Bieńko (Instytut Stosowanych Nauk Społecznych Uniwersytetu Warszawskiego).
Celem seminarium będzie przyjrzenie się praktykom jedzeniowym w sferze domowej. Prelegentka i dyskutantki będą pokazywały i intepretowały praktykowanie poprzez te praktyki wartości. Punktem wyjścia do dyskusji będzie wydana w 2021 roku książka Ewy Kopczyńskiej „Jedzenie i inne rzeczy. Antropologia zmiany w systemach żywnościowych”, która otrzymała wyróżnienie w konkursie SAS PTS na najlepsze badanie antropologiczne roku 2021.

Komentarze